't iM a r n e h o e s
Cultureel Centrum Marnegebied Wehe Den Hoorn

home | programma | archief over 't marnehoes | donateurs | nieuwsbrief | route | contact 


Voorstelling informatie
Vorige pagina

Klezmer & Co met de Joodse Bruiloft
zondag 14 oktober 2012, 15:00 uur [archief]


Door: Klezmer & Co
Super donateurs: € 0,00, Donateurs: € 9,00, Entree: € 11,00, Kinderen tot 12 jaar: € 5,00

Op zondag 14 oktober, brengt Klezmer & Co van 15.00 – 17.00 uur in ‘t Marnehoes te Wehe den Hoorn, Kerkstraat 21, haar nieuwe programma:

De Joodse builoft (‘a Jiddisje chassene’).

Ojf a Jiddisje chasene sjpiln di klezmorim


Zonder muziek geen bruiloft! Zonder klezmorim geen Jiddisje bruiloft!

In het nieuwe programma laat Klezmer & Co horen en zien hoe de tradities verweven zijn met de melodieën. Dit alles verteld, gezongen en gespeeld en omlijst met beeldmateriaal!


De klezmorim, joodse muzikanten uit oost en midden Europa, speelden graag en veel op feesten van hun niet-Joodse buren, maar op een Joodse bruiloft speelden ze hun eigen muziek, soms dagenlang.

Vanuit de traditie werden allereerst de gasten verwelkomd met een mazltov, daarna volgde luistermuziek bij de maaltijden en allerlei soorten dansmuziek. Een ceremoniemeester, de badchen, zong of praatte alles aan elkaar tot uiteindelijk het paar onder de chupa, het baldakijn staat en het huwelijk gesloten wordt. Dan barst het feest pas goed los met een vrolijke dans (freilachs fun der chupe). Aan het eind van alle feestelijkheden begeleiden de klezmorim de gasten weer naar huis met een straat melodie, een gasn nign.


Klezmer & Co speelt rond dit thema voor de pauze. Na de pauze worden ook aan de liefde gerelateerde liederen gebracht, in het teken van het gesloten huwelijk, zoals bijvoorbeeld ‘faierdike libe’.


Klezmer & Co bestaat uit:

Carla da Silva Jiddisje zang

Albert Bleeker tuba

Wim Lever accordeon

Inge Pijnacker Hordijk viool


Reserveren: Ineke Arends : 0595-572875 Entree: 11,00 euro en donateurs 9 euro.

Dineke Mik : 0595-571395