't iM a r n e h o e s
Cultureel Centrum Marnegebied Wehe Den Hoorn

home | programma | archief over 't marnehoes | donateurs | nieuwsbrief | route | contact 


Voorstelling informatie
Vorige pagina

Boelo Klat & Jan Glas, piano en gedichten
zondag 18 maart 2007, 15:00 uur [archief]


Door: Boelo Klat,Jan Glas
Entree: € 8,00, Donateurs: € 6,00, Kinderen tot 12 jaar: € 3,00, Super donateurs: € 0,00

Dichter en pianist vormen uniek duo

Een dichter die zijn werk in een jazzidioom brengt samen met een pianist. Jan Glas en Boelo Klat vormen in dat opzicht een bijzonder duo, want een dergelijke samenwerking is uniek voor Groningen. Ze voeren uitsluitend eigen teksten en composities uit. De dichter zingt en draagt voor in gelijkwaardig samenspel met de pianist.

 

Glas en Klat zijn geen eendagsvlinders. Beiden hebben inmiddels hun sporen op het gebied van de poëzie en de muziek verdiend. Glas volgde een opleiding tot beeldend kunstenaar aan Academie Minerva in Groningen.  Sinds 1994 ontwikkelde hij steeds meer gevoel voor de dichtkunst. Hij schrijft nagenoeg alleen Groningstalige teksten . 

 

 

           

            Jan Glas                                                  Boelo Klat            

 

Opdracht

De basis voor een samenwerking werd gelegd toen de provincie Groningen Glas en Klat in 2004 opdracht gaven een lied te schrijven. Ondertussen zijn ongeveer twaalf nummers klaar om op CD te worden zetten, die waarschijnlijk eind dit jaar verschijnt. Momenteel zijn ze in overleg met een uitgeverij om de CD in de vorm van een boek-CD uit te geven.

 

Prijzen

Glas heeft door zijn optredens sinds 2003 veel ervaring opgedaan in het voordragen uit eigen werk. Hij zette naast een eigen bundel ook enkele andere publicaties op zijn naam en werkte mee aan het samenstellen van De 100 mooiste Groningse gedichten. In 2006 won hij twee literaire prijzen: de Duitse Freudenthalprijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur en de Literaire Pries van Stichting ‘t Grunneger Bouk.


Grip

Jan Glas schrijft zijn gedichten in zijn eerste taal. Moderne poëzie in het Gronings. Gedichten over nu, over vogels, Hitler en Stalin, bruggen die doordraaien, over het Ommeland, het Reitdiep, de trein Groningen – Uithuizen, psalmen zingende visvrouwen en de professor die een SMS naar zijn vrouw stuurt over de kern van het bestaan. Met het schrijven van poëzie probeert hij grip te krijgen op de werkelijkheid in een poging er iets van te leren.

 

Maat

Boelo Klat speelt piano. Hij studeerde piano aan het Noord-Nederlands Conservatorium. Hij nam met zijn eigen sextet Klatwerk de CD Too blues to be op. Met zangeres Hanneke Kappen vormde hij jarenlang een duo en nam met haar twee CD’s op: You and the night and the music en Kappen & Klat.  Boelo Klat won een aantal muziekprijzen, waaronder de eerste prijs van het Middelsea Jazz Concours.

                                                          

Informatie over o.a. deze muzikale samenwerking is te vinden op www.boeloklat.nl  Daar zijn ook een aantal nummers te beluisteren

 

 

Reserveren voor de voorstelling in 't Marnehoes kan bij Dineke Mik: 0595 571395